quarta-feira, 13 de fevereiro de 2008

...e agora? /...now what?


Este é o aspecto das minhas alcachofras. Lindas, não? Pois...esse é que é o problema! Lindas! Mas o que é que eu lhes faço? Quer dizer... eu sei que as devia comer, embora nem me lembrasse disso quando comprei a planta, só achei que ficaria bem no jardim. Mas agora, ainda nem plantada há um ano começa a produzir alcachofras desta maneira...Não que eu tenha nada contra, só que não sei o que lhes fazer. Quando é que se colhem? E como é que se cozinham? É aqui que, se tudo correr bem, entram vocês. Alguém me sabe dizer se já as posso colher e como as preparo? Ficamos ansiosamente à espera de respostas (eu e as alcachofras).

This is what my artichokes look like. Beautiful right? Well...that's the problem! Beautiful! But what the hell am I supposed to do with them? I mean...I know I'm suposed to eat them, not that I've even thought about it wen I bought the plant (I just thought it looked cool). And now, less than a year after planting it's producing artichokes like mad! I really wouldn't mind about it, if I only knew what to do with them. When should they be harvested? How do you prepare them? How do you cook them? This is where, if all goes according to plan, you come in. Can anyone tell me if I can harvest them already? And how to prepare and cook them? We (me and the artichokes) will be anxiously waiting for your answers.

9 comentários:

ez disse...

Viva!!!
Devem ser colhidas um pouco antes de abrirem tanto as "pétalas"!!!
Retiram-se as folhas de fora, mais ásperas, e cozem-se (com algumas gotas de limão?)
A água costuma ficar escura!

Informa-te melhor, porque eu às vezes... gosto de "dizer coisas"!!!...

Abraço

kate disse...

Now you are lucky - I would love to be able to grow artichokes. They should be harvested when the buds are still green and tightly closed.

Here's a link for how to prepare an artichoke : www.elise.com/recipes/archives/000262how_to_cook_and_eat_an_artichoke.php

Enjoy and let us know how it goes!!

Jardineira aprendiz disse...

Não me parece que as alcachofras estejam assim tão ansiosas rs rs!

Bem, eu não as sei preparar, não gosto delas (pelo menos não gostei da forma que estavam preparadas, a única vez que as comi) Mas sei que há muita gente que as considera um petisco e além disso parece que são bastante nutritivas e têm propriedades medicinais. Por isso, mesmo que não as consumas todas, com certeza que, procurando um pouco, encontrarás candidatos a elas.

Já agora aproveito para dizer, não tive grande tempo para vir deixar comentário, mas adorei a visita guiada que fizeste ao teu cantinho do Algarve, não sei se feliz ou infelizmente, desconhecido da maioria das pessoas.

ladyluz disse...

They are very popular here in southern Spain. The heart of the artichoke is cooked and added to mixed salad.

The leaves make very good green compost. My neighbour just leaves them on the earth to rot away - he produces wonderful fruits and vegetables.

gintoino disse...

ez, já as colhi, amanhâ vão pá panela! ;-)

kate, I really never thought about growing them, I just like the plant. I've already harvested them and will cook them tomorrow. Thank you for the link.

jardineira, estavam ansiosas por saber o seu destino hehehe
obrigado pelo comentario sobre "a visita guiada". Felizmente pouco conhecido diria eu :-)

Lisa at Greenbow disse...

I hear they are difficult to grow so you are lucky to have them. I don't know how to treat them. I usually purchase the hearts in a can for my recipes. I will look up my recipe and send it to you.

Annie in Austin disse...

Gintoino, your February is so colorful! Even the peasblossoms come in two colors.

Some of your plants like bulbine and tulbaghia/society garlic are favorites here in Central Texas, too - but I've never lived in a place where almond trees grow... the flowers are lovely - are they fragrant, too?

Annie at the Transplantable Rose

Mr. McGregor's Daughter disse...

When I was little, my mom used to make stuffed artichokes. She pulled off and threw away the tough lower leaves, then washed the artichokes in salt water. Then starting from the outside, she'd stuff the stuffing between the leaves. The stuffing was salt, pepper, bread crumbs, garlic, oregano, parsley and Parmesano cheese. The artichokes were sprinkled with olive oil & cooked in a pot with a bit of water until tender. The artichoke is then eaten by pulling off the leaves one at a time and eating by hand like an oyster. I loved artichokes prepared this way. I have not made it because neither my husband nor my children like artichokes! I hope you enjoy yours.

Anónimo disse...

Aqui tem uma forma simples e espectacular de as preparar:

http://outrascomidas.blogspot.com/search/label/Alcachofras

Bom apetite!