sexta-feira, 4 de julho de 2008

Os primeiros tomates/First ripe tomatoes

jardim 4305

Tomate cherry/Cherry tomato




Finalmente chegou o dia de colher os primeiros tomates maduros! Pois, eu também não entendo o porquê desta minha excitação toda, afinal de contas eu nem sequer gosto de tomates. Por isso a não ser que algum amigo (isto é para ti lú) ou familiar se mostre particularmente interessado nos sugeitos estes vão ser secos e conservados em azeite (desta forma espero já conseguir comê-los, é o gosto do tomate crú que não suporto)


Finally the big day has arrived! Honestly I can't understad why I'm all this excited, I don't even like tomatoes, but I guess it is the sence of fullfilment that comes with harvesting something you grew from seed. Anyway my first tomatoes were picked and unless some friend or familly shows a lot of interest in them really soon they will be sun dried and preserved in olive oil (I'm hoping to be able to eat them like that since its the raw tomato flavor that I dislike)

12 comentários:

Ankh disse...

Com gaiola ou sem... que ricos tomates!!!
he, he, he...

gintoino disse...

São lindinhos, não são? ;-)

Ankh disse...

Gintoino,

Tem que fazer um post a explicar como é que faz o tomate seco.
Eu adoro... (tomate seco em massas... é uma perdição!!)mas, não sei fazer....
A ver vamos se é desta!
Até....

Lisa at Greenbow disse...

You should be proud of your tomatoes Gintonio. They look pretty as a picture. I love sun dried tomatoes. They are so good cooked in many things. I hope you show us how you dry them.

ladyluz disse...

Enhorabuena, Alexandre. Sun dried is good. In this house, it's tomatoes with everything - they are delicious from our garden.

griséu disse...

Olá, estou à espera, estão com muito bom aspecto ;))) bjs lú

ameixa seca disse...

"Deus da nozes a quem não tem dentes"... neste caso dá tomates a quem não gosta ;) Tão lindinhos e nem lhes dás uma trinca. Com uns oregãos por cima... uii. Sorte da Lú ;) Também gostava de saber como fazes tomate seco. Pode ser? ;)

kate smudges disse...

Your tomatoes look delicious. I wish I lived closer and could take some off your hands. Sun-dried sound good too though... enjoy!!

Patrick disse...

If you have only ever had purchased tomatoes, I think you should give home grown tomatoes another try. Especially heirloom tomatoes have many special and different tastes.

I never eat tomatoes from the supermarket because I don't like them either, but I do sometimes eat canned or dried tomatoes. I really love the tomatoes I grow myself. The most important difference is home grown tomatoes are allowed to get ripe on the plant.

Of course like Lisa said, there are also lots of things cooked tomatoes taste good in too...

Gail disse...

Sun dried and preserved in olive sounds good to me! Sometimes tomatoes are too acidic for me. The little cherry tomatoes aren't!

Your tomatoes look beautiful...however they are eaten may you enjoy your garden bounty.
Gail
Clay and limestone

Jardineira aprendiz disse...

Mas são giríssimos como planta ornamental, e ainda por cima há várias cores! Eu também não gosto destes em particular, são demasiado ácidos. Mas a receita parece-me interessante!

gintoino disse...

lisa, therte are a lot more ripening just now. I will sun dry them and use them for cooking.

ladyluz, sun dried is very good ;-)

griséu, já ando a preoparar uma cesta para te levar :-)

ameixa seca, conto dar-lhes uma trinca (ou até mais q uma) mas depois de secos, transformados em compota ou cozinhados (se bem q and e a equacionar a hipótese de os provar crús)

kate, yes if you didn't live all the way across the word I would gladly give you some.

patrick, I will give them a try one of these days (when I'm feeling brave enough). Who knows I'll end up liking it, I also didn't like beets and now I love them.

gail, thank you for your visit and your comment. I will enjoy them after sun dried, they just taste wonderfull in pastas.

jardineira, é facilimo secá-los. Um destes dias ponho aqui a receita